دکتر علی جامعی
دارای بورد طب سوزنی از آمریکا
دارای بورد تخصصی جراحی عمومی
در اصل اصطلاح Acupuncture تشریح کننده مجموعهای از روشها است که توسط آن نقاطی از بدن برای دریافت نتایج مورد نظر با روشهایی خاص مانند استفاده از سوزن تحریک میشود. طب سوزنی امروزه با استفاده از فرو کردن سوزنهای خاصی به درون بدن از طریق پوست توسط دست و یا حتی جریان الکتریسیته انجام میشود. در نظر اول این باور کردنی نیست که پزشکان قادرند با استفاده هدفمند از سوزنهای کوچک ، آلام تحمل ناپذیری همچون سردرد شدید ، کمردرد مزمن یا دردهای مفصلی به علت آرتروز را از میان ببرند.
این روش درمانی بسیار قدیمی که زادگاه آن کشور چین است، بیماران را بدون استفاده از دارو از دردهایی رهایی میبخشد که سالها آنها را رنج دادهاند. تاریخچه طب سوزنی قدمت طب سوزنی به بیش از ۲۵۰۰ سال پیش و به کشور چین باز میگردد. قدیمیترین متنی که در توصیف طب سوزنی یافت شده است، متعلق به سال ۱۱۲۷ قبل از میلاد مسیح است. جادوگران به جای استفاده از سوزن ، قطعات تیز سنگ را بکار میگرفتند. در سال ۲۶ میلادی بود که نخستین کتاب در شرح طب سوزنی در چین نگاشته شد. استفاده از طب سنتی تا قرنها به آسیا محدود بود تا اینکه فرانسویها در قرن ۱۶میلادی با آن آشنا شدند و استفاده از آن را در اروپا گسترش دادند. بین پزشکان مختلف در صحت و سقم طب سوزنی اختلاف نظر وجود داشت تا اینکه سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال ۱۹۷۵استفاده از طب سوزنی در تشخیص و درمان بیماریها را رسما تایید کرد. روش انجام طب سوزنی امروزه در طب سوزنی از سوزنهای استیل ، نازک و انعطافپذیر استفاده میشود. قطر این سوزنها از ۰٫۲ تا ۰٫۶ میلیمتر و طول آنها از ۱ تا ۱۰ سانتیمتر متغیر است، در هنگام وارد کردن سوزن بطور عمودی بین انگشتان قرار میگیرد. عمق فرو کردن سوزن از چند میلیمتر تا ۵ سانتیمتر (با توجه به محل نقطه) متغیر است. سوزنها به مدت ۱۰الی ۳۰ دقیقه در جای خود باقی میمانند. امروزه در درمان طب سوزنی ممکن است از جریان الکتریسته نیز استفاده شود.
طب سوزنی چگونه کار میکند؟ در طب سوزنی که به پزشکی سنتی چینی نیز معروف است، بدن انسان تحت تأثیر دو نیروی مخالف هم به نامهای یین و یانگ قرار دارد. یین به صفاتی چون سردی ، آرامی و در کل حالت غیر فعال بر میگردد. در حالی که یانگ به صفاتی چون گرمی ، هیجان و فعال بودن نسبت داده میشود. در این نگرش ، سلامت بدن هنگامی حاصل میشود که میان این دو نیرو تعادل برقرار باشد و عدم تعادل این دو نیرو باعث میشود که جریان حیاتی در بدن که به Qi (جی) معروف است مختل شود. کانالهایی در بدن وجود دارد که انرژی جی در آنها حرکت میکند. اگر به هر دلیل اختلال یا انسدادی در این کانالها رخ دهد انرژی که در آنها جریان دارد، تغییر کرده و بیماری ایجاد میشود. نقاط حساس بر روی کانالها وجود دارد که با تحریک آنها میتوان اختلال ایجاد شده در انرژی را برطرف کرده و بیماری را درمان نمود. تعداد ۱۲ عدد از این مسیرها و نقاط بعنوان نقاط اصلی و تعداد ۸ عدد بعنوان نقاط سطح دوم معرفی میشوند، در مجموع بیش از ۲۰۰۰ نقطه دیگر نیز به آنها متصل است. اساس طب سوزنی بر تحریک این نقاط استوار است که میتواند جریان Qi در بدن را کنترل نماید. با فرو کردن سوزن ها در نقاط صحیح، نیروی حیات می تواند در مسیر درست جاری شده و سلامتی بدن را باعث شود